HOE HET WERELD NATUUR FONDS IS ONTSTAAN EN WAT HET DOET.
Het ontstaan van het wnf
Natuurbescherming is pas begonnen in 1872. Daarvoor was er nog geen natuurbescherming. In 1948 werd de Internationale Unie voor de bescherming van de Natuur ( afgekort: IUCN ) opgericht. Het IUCN was de stamvader van het WNF. Op 11 september 1961 werd het internationale Wereld Natuur Fonds opgericht. Het heette: World Wildlife Fund. WWf was de afkorting daarvan. Het WWF wou de héle natuur beschermen, maar de meeste mensen dachten dat bij 'Wildlife' ze alleen wílde dieren bedoelde. Dus toen werd in 1986 de naam World Wildlife Fund veranderd in World Wide Fund for Nature. De afkorting bleef nog wel gewoon WWF. Het Nederlandse WNF werd opgericht op 11 augustus 1962. Eerst heette het Nederlandse WNF, het Natuur Noodfonds Nederland. Dus NNN. 4 jaar later werd de naam veranderd in het Wereld Natuur Fonds.
Wat het WNF is
Wat het WNF is kun je aan zijn naam horen. Want 'Wereld' is duidelijk, het is een organisatie over de hele wereld. 'Natuur', het gaat om de natuur. En 'Fonds', je hebt natuurlijk wel geld nodig om de natuur te redden, dus het is een fonds.
Het symbool van het WNF
Tijdens de vergadering die ze hielden toen het WNF werd opgericht, maakte Sir Peter Scott een paar schetsen van zijn lievelingsdier. Zijn lievelingsdier was de Reuzenpanda. Ze hadden een schetsje gekozen dat later wat was bijgewerkt.
De kantoren en presidenten van het WNF
In Zwitserland staat het hoofdkantoorvan het WNF. Daar zorgen ze dat in verschillende landen alles goed verloopt.De Engelse prins Philipis de president van het Internationale WNF. In Nederland is prins Bernard de President van het WNF en als voorzitter heeft het Nederlandse WNF Hans Wijers. Het Nederlandse kantoor is in Zeist.
Het doel van het WNF
Het WNF heeft drie belangrijke doelen. Het WNF wil 'ruimte voor de natuur', 'alleen duurzaam gebruik van de natuur' en 'een gezond milieu, een gezonde natuur'.
Wat het WNF doet
Het WNF zorgt ervoor dat de dieren in de natuur en de natuur zélf goed blijven leven. Want veel dieren worden bedreigd, zoals de aziatische olifant die te weinig ruimte krijgt en de afrikaanse olifant die wordt bedreigd door zijn slagtanden. En de turtle, de pandabeer enz. worden ook allemaal bedreigd. Dus het WNF zorgt dat die dieren niet bedreigd worden. En het WNF zorgt ook voor de natuur zélf. Want de natuur verdwijnt steeds meer. En daarom moet het WNF wel voor de natuur wel voor de natuur zorgen, omdat de natuur anders verdwijnt. En de natuur wordt ook vervuilt. Dus het milieu wordt ook steeds slechter.
Hoe het WNF zijn doelen bereikt
Het WNF wil wel de natuur beschermen, maar daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. Dus het WNF voert acties. Rangers, donateurs en vrijwilligers voeren dan acties voor de natuur. Ze gaan dan geld ophalen door collectes te houden enz. En als het WNF genoeg geld heeft, kan weer iets worden gered.
BEDREIGDE DIEREN.
Veel dieren worden bedreigd. Het WNF helpt die dieren.
De reuzenpanda
De reuzenpanda leeft in de bamboebossen van china, hij eet ook bamboe. Hij wordt bedreigd door het verdwijnen van bossen en door de stroperij.
De beren
Er zijn 7 verschillende soorten beren.
Er is de bruine beer. Die leeft in de bossen in het Noordelijk halfrond.
Er is de zwarte beer. Die leeft in de bossen van Noord-Amerika.
Er is ook de kraagbeer. Die leeft in de bossen in het Oostelijk-Azië.
En er is de honingbeer. Die leeft in de bossen in het Zuidoost-Azië.
En er is de lippenbeer. Die leeft in de bossen in India, Nepal en Sri lanka.
De brilbeer is er ook. En die leeft in de bossen in Zuid-Amerika.
En de ijsbeer die leeft in op de toendra's en op de ijsvlakten op de Noordpool.
De beren worden bedreigd door de jacht. Want er worden medicijnen gemaakt van de gal van de beer.
Walvissen
Walvissen worden bedreigd door de jacht. Want als er geen harpoenen bestonden en de jacht op walvissen ook bestondt dan kan de blauwe walvis ouder dan honderd jaar worden. Er zijn ook heel veel verschillende soorten walvissen. En van die vele soorten walvissen zijn de walvissen in 2 groepen verdeeld. Dit zijn de 2 groepen: de baleinwalvissen en de tandwalvissen. Van de baleinwalvissen zijn er 10 verschillende soorten en van de tandwalvissen zijn er al bijna honderd verschillende soorten.
De gorilla
De gorilla leeft in het tropish regenwoud en in bergwouden. Hij wordt door het verdwijnen van bossen en door de stroperij bedreigd. De gorilla leeft vooral in West- en Midden-Afrika. En van de gorilla's zijn er 2 verschillende soorten. De 1e is de berggorilla en de 2e is de laaglandgorilla.
De orang-oetan
De orang-oetan is familie van de gorilla. Ook van de chimpansee en de bonobo. De orang-oetan leeft in de tropische regenwouden van Indonesië.
De tijger
In de bossen en in de natte gebieden van India en Zuidoost-Azië leeft de tijger.Hij wordt bedreigd omdat veel onderdelen van de tijger als medicijn wordt gebruikt in China.
De zeeschilpadden
Van de zeeschilpadden zijn er 8 verschillende soorten. De dikkopschilpad, de karetschilpad, de warana, de zwarte schilpad, de lederschilpad, de kemp's schilpad, de platte groene schilpad en de groene schilpad. De zeeschilpad wordt bedreigd door visserij en toerisme.
De neushoorn
Er zijn 5 verschillende soorten neushoorns. In Kenia en Zuid-Afrika leeft de zwarte neushoorn. De witte neushoorn leeft vooral in Zuid-Afrika. In India en Nepal leeft de Indische neushoorn. De sumatraanse neushoorn leeft in Zuidoost-Azië en dus vooral in sumatra. En in Java leeft de javaanse neushoorn. De neushoorn leeft op savannen, bossen en moerassen. De hoorn van de neushoorn wordt gebruikt als medicijn en daardoor wordt de neushoorn bedreigt.
De papegaaien
Papegaaienzijn mooie dieren. Daarom willen veel mensen ze als huisdier. En dus worden de papegaaien bedreigd. Want ze wordengevangen om als huisdier te worden verkocht. Er zijn heel veel soorten papegaaien, want er zijn 325 verschillende soorten. En dat zijn er ,vind ik, best wel veel. Papegaaien leven vooral in tropische bossen.
De haaien
Er zijn ong. 400 soorten haaien. De haaien worden bedreigd door de visserij.
De olifanten
De afrikaanse olifant en de aziatische olifant zijn de twee verschillende bedreigede olifanten. De afrikaanse olifant wordt bedreigd door zijn slagtanden en de aziatische olifant krijgt te weinig ruimte op zijn woongebied.
Water
Er is veel water. Dat moet ook, want een mens, een dier of een plant kan niet zonder water. Want stel je eens voor, als er geen water was wat er dan met de aarde zou gebeuren. Ja precies, de aarde gaat er dan net uitzien als de maan. En dat zou natuurlijk afschuwelijk zijn. Dus eigenlijk, als er na veel zonneschijn er een plensbui aankomt, moeten we eigenlijk blij zijn dat de bomen weer water krijgen en al die planten.
Milieu
Als je wilt dat er een gezonde natuur is, moet je eerst er voor zorgen dat er een gezond milieu is. En als je dan denkt dat als alleen jij goed voor het milieu zorgt en de anderen mensen niet,denk je misschien dat je dan helemaal niet opschiet. Maar je moet niet stoppen met voor het milieu zorgen, maar just verdergaan! Want als er weer 1 persoon meer is die voor het milieu zorgt, is de natuur weer een beetje gered.
Bomen die worden omgekapt
Bomen worden omgekapt om papier van te maken. En bomen worden ook omgekapt omdat ze op die plekken waar die bomen staan iets anders willen bouwen. En door die 2 dingen kunnen soms hele bossen worden omgekapt. En weet je... aan dit werkstuk is er ook gelijk een stukje van een boom er aan gegaan. Maar, oke. Je kunt ook weer nieuwe bomen planten. En weet je, waar wij nu wonen, zal er waarschijnlijk vroeger een bos hebben gestaan. En als er steeds meer huizen komen, en alle huizen dubbel zo groot worden, en de flatgebouwen en al dat stapelgedoe van huizen niet meer bestaan... dan is er geen ruimte meer voor de bossen. Dus al dat stapelgedoe met huizen moet er gewoon nog blijven en er hoeven ook geen 2 persoons woningen van 100 km² te komen. Want dan is er wel ruimte voor de bossen.
Zuurstof
Bomen en het milieu hebben veel met zuurstof te maken. Want van bomen krijg je zuurstof en van een goed milieu blijft de zuurstof goed. Als het milieu slecht wordt dan wordt de lucht vervuild en als de lucht is vervuild dan is de zuurstof ook vervuild. Dus daarom, zorg voor een goed milieu en hoop dat er nog vele bomen blijven staan!
Groene energie
Als wij te veel energie gebruiken warmt de aarde op, en daardoor kan er dus bijv. het weer in de war raken. En als het weer in de war raakt dan kan bijv. de noordpool smelten. En als bijv. de noordpool smelt dan kan de ijsbeer enzo. uitsterven. Dus daarom kun je groene energie gebruiken. En je kunt natuurlijk ook minder energie gebruiken.
Het bos voor dieren
Het bos is een huis. Daarbij denk je toch `welnee, een huis is steentjes op elkaar gebouwd met een dak er op'. Nou, voor ons misschien wel, maar voor de dieren die in die in een bos leven niet. Er leven veel dieren in het bos. En vaak halen dieren eten uit het bos, zoals bladeren. Maar sommige dieren eten gewoon elkaar op. Maar dus als er iets ergs met de bossen gebeurt. Zal niet alleen het WNF ontevreden zijn, maar ook de dieren. Dus onthoud. Als je de natuur wilt redden moet je dat niet alleen voor jezelf doen maar ook voor de dieren. Maar dat wist je zeker al.
Wakuwaku
vind je wakuwaku leuk