Amfibieën

16-03-2012 16:45

Amfibieën zijn kikkers-salamanders-padden

De amfibieën (Amphibia) vormen een van de koudbloedige dieren. De naam amfibie is afgeleid van het Griekse Amphi-bios, wat "dubbel-levend" betekent. Dit betekend naar de leefwijze van amfibieën: ze kunnen zowel in het water als op het land overleven.

Amfibieën zijn de kikkers en padden (Anura), de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona). In totaal zijn er ongeveer 6900 beschreven soorten, waarvan ongeveer 6065 bij de kikkers en padden horen, ruim 610 bij de salamanders en ongeveer 190 soorten bij de wormsalamanders. Alleen in het eerste kwart van 2010 al zijn er meer dan 75 nieuwe soorten amfibieën ontdekt, dit is een stijging in vergelijking met aflopen jaren.                                                                         Kikkers en padden

Kikkers hebben een peervormig lichaam, een stompe kop, zeer brede bek en altijd vier poten. De kikkers hebben sterk gespierde en lange achterpoten, die bij veel soorten zijn om grote afstanden te springen. Alle kikker- en paddensoorten, ook padden die niet zo goed kunnen springen, zijn daarnaast vaak redelijke zwemmers dankzij de krachtige achterpoten. De meer waterbewonende soorten hebben zwemvliezen tussen de tenen om beter te zwemmen.

          Salamanders

Salamanders hebben een langgerekt lichaam en een lange staart. Er zijn enkele salamandersoorten die slechts twee poten hebben. Wormsalamanders lijken op grote wormen en hebben helemaal geen functionele poten meer. Salamanders drukken juist de pootjes tegen het lichaam, maken kronkelende bewegingen met het lijf en gebruiken voornamelijk de staart bij het zwemmen.

beantwoord ook onze vragen lees verder op de startpagina

Maak een gratis websiteWebnode